De skandinaviske landene har satset hardt på å skape et pengefritt samfunn, og er i så måte i verdenstoppen. I takt med utviklingen melder behovet for alternative betalingsløsninger seg. I tillegg til kredittkort og bankkort, finnes derfor i dag en rekke elektroniske løsninger du kan bruke på nett og i butikk.

De fysiske plastkortene har for alvor fått konkurranse fra digitale løsninger, og bankvirksomheten holder en høy profil når det gjelder å følge med i utviklingen og tilby sine privatkunder og firmakunder de beste, raskeste og mest praktiske løsningene. I de fleste etablissementer i dag kan du bruke elektroniske betalingsmetoder.

Betalingsmetoder er ikke bare betalingsmetoder

I dag er ikke et kredittkort bare et kredittkort. Riktignok får du betalingsutsettelse på varekjøp, og handel er i så måte både raskt og enkelt. Så langt, er alt som det har vært lenge. I dag kommer imidlertid kredittkortene også med en rekke andre spennende og motiverende fordeler, som fordelsprogrammer og rabatter på utvalgte tjenester og ytelser.

Forbrukerne søker ellers enkle løsninger for varekjøp, og gjerne kortfrie alternativer som Apple Pay og Samsung Pay. Det er dog ikke alle utsalg som har innført Vipps, Google Pay eller Apple Pay for elektronisk betaling med mobilen enda. Mange setter pris på denne formen for betalingsmetoder, ettersom det ikke krever at du drasser på kort.

Betaling med mobil

Vipps er i dag et begrep på mobilbetaling her til lands, og å «vippse» har blitt en handling som først og fremst forbeholdes pengeoverføringer blant venner. Vipps har nemlig ikke utviklet noen fullverdig løsning for betalinger i butikk eller på nett, men lansert to løsninger som ennå ikke har fått rotfeste i forretningsverdenen.

Dette er Vipps Go og den mer manuelle versjonen ved bruk av Vipps-nummer. Alternativt finnes Google Pay og Apple Pay, som begge finnes i enkelte butikker. Disse versjonene er basert på NFC-teknologi, og krever at du forhåndsmater applikasjonene med dine egne bankkortopplysninger og foretar varekjøpene som ved et kontaktløst kortkjøp.