Søkemotoroptimalisering betyr å påvirke en websides synlighet i søkeresultatene på en søkemotor. Det gjelder altså ikke reklamer som dukker opp når man søker på visse ord, men hvor høyt på listen websiden kommer hvis man søker på visse ord. De høyeste resultatene vises på den første siden av søkeresultatet, og disse sidene får mest besøkende fra søkemotoren.

Søkemotoroptimalisering innebærer å tenke på hvordan søkemotorer funker, hva folk søker på, søkeordene som blir brukt, og hvilke søkemotorer som blir foretrukket av målgruppen. Optimalisering kan innebære å forandre på websidens innhold, HTML-koding og så videre for å øke sammenhengen med visse søkeord.

Søkemotorer bruker “crawlers” for å indeksere websider. Disse crawlerne indekserer langt fra alle tilgjengelige websider. Store søkemotorer indekserer mellom 40 og 70% av sidene. Derfor er det viktig å forsikre at de viktige sidene dine blir indeksert. Sider som er uviktige i markedsføringssammenheng, som for eksempel innloggingssider, kan bli ekskludert fra søkene til crawlerne. Når en crawler besøker en side ser den først etter filen “robots.txt”, og i denne filen kan eieren spesifisere hvilke sider som skal crawles og ikke. På denne måten blir uviktige sider ekskludert og viktige sider inkludert.

Hovedproblemet er å komme høyere på resultatlisten. For å komme høyere på listen kan man for eksempel skrive innlegg som inneholder viktige søkeord flere ganger, oppdatere sider ofte slik at crawlerne kommer tilbake og sjekker hva som er nytt og samtidig gi siden mer vekt, legge til viktige søkeord i sidens metadata (tittel og meta-beskrivelse).